Гръцкият парламент одобри новите предложения на правителството към кредиторите

Гръцкият парламент одобри новите предложения на правителството на Алексис Ципрас към кредиторите и упълномощи кабинета да ги използва като основа за преговори по сключване на споразумение за трета кредитна програма, която да трае три години, предадоха световните агенции. Поименното гласуване се състоя след дебати на пленарно заседание по правителствения законопроект “Преговори и сключване на кредитно споразумение с Европейския стабилизационен механизъм”.

Общо 251 депутати в 300-членния парламент гласуваха “за” правителствените предложения, 32 гласуваха “против”, а 8 се въздържаха. Правителствените предложения бяха подкрепени и от опозиционните партии “Нова демокрация”, “Потами” (Река) и ПАСОК. “Против” бяха депутатите на Гръцката комунистическа партия и крайнодясната “Златна зора”. Редица членове на управляващата партия СИРИЗА, след които председателят на парламента Зои Констандопулу и министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, гласуваха с “тук”, което е фактическо въздържане от гласуване. Десет членове на СИРИЗА пък отказаха да подкрепят предложенията, като повечето от тях се въздържаха от гласуване, а двама гласуваха “против”. Констандополу заяви, че се въздържа, за да “отхвърли шантажа от страна на Европа”. Лафазанис, който е лидер на лявото крило в СИРИЗА, съобщи, че подкрепя правителството, но не одобрява “програмата с мерки на строги икономии, либерални антиреформи и приватизация”, отбелязва ТАСС.

От заседанието отсъстваха девет депутати, сред които бившият финансов министър Янис Варуфакис, който бе засечен от журналисти да почива с жена си на известен остров. При опит да бъде попитан защо отсъства от толкова важно заседание на парламента, тримата бодигардове на сегашния депутат са пребили репортер.

След края на гласуването премиерът Ципрас заяви, че е получил “силен мандат за завършване на преговорите за постигане на икономически жизнеспособно и социално справедливо споразумение”, предаде Ройтерс.

Предложението, което възражда надеждата за постигане на споразумение, което да избегне на Атина излизане от еврозоната, ще бъде разгледано днес от финансовите министри от еврозоната на заседание в Брюксел, а утре предстои и извънреден Европейски съвет.

Ако на основата на предложението на Гърция бъде приет нов спасителен план, той отново ще трябва да бъде гласуван от парламента в Атина, за да стане закон.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.