Парламентът в Атина прие условията за нов спасителен план

Под обсадата на хиляди протестиращи гръцкият парламент прие с голямо мнозинство законопроекта за исканите от европейските кредитори реформи, даващ възможност за прилагането на третия спасителен план за страната, спряла плащанията по дълга си и изправена пред фалит. “За” са гласували 229 от депутатите, а 64 са били “против”, вкл. над 30 депутати от СИРИЗА – партията на премиера Ципрас.

Управляващата партия СИРИЗА прокара законопроекта благодарение на подкрепата на проевропейските опозиционни партии, след като депутати от правителствената коалиция, включително бившият финансов министър Янис Варуфакис, гласуваха срещу мерките, информира Франс прес. Реформите бяха обявени като „социален геноцид” от опонентите на Ципрас.

По време на дебатите преди среднощното гласуване новият гръцки финансов министър Евклид Цакалотос заяви, че правителството не е имало друг избор, освен да се съгласи с исканията на кредиторите за реформи.

„Това бе решение, което ще ми тежи през остатъка от живота ми. Нямахме никакъв избор. Никога не сме казвали, че това е добро споразумение“, каза Цакалотос.

Още в началото на разискванията в парламента в Атина премиерът Алексис Ципрас заплаши депутатите си с оставка, ако гласуват срещу програмата за икономии.

Докато гласуваха новите мерки в гръцкия парламент снощи, пред сградата се разразиха сблъсъци на полиция и протестиращи. Повече от 50 души са арестувани, сред които и четирима анархисти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.