И в Брюксел одобриха новия спасителен план за Гърция

Нови заеми, чийто размер може да достигне 86 милиарда евро, ще бъдат отпуснати на Гърция в следващите три години, съобщиха от ЕК след като финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха съгласие за трети финансов спасителен план за Гърция.

“Естествено, имаше разногласия, но съумяхме да решим последните проблеми”, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Той допълни, че Управителният съвет на Международния валутен фонд ще разгледа наесен дали Фондът да се включи в третия финансов спасителен план за Гърция. По думите на Дейселблум, Еврогрупата смята бъдещото участие на МВФ в третия спасителен план за Атина за незаменимо.

Първият финансов пакет от новия, трети спасителен план, ще е в размер на 26 милиарда евро и ще се отпусне на няколко транша до края на октомври, заяви председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг. Според него първият транш може да се извърши още на 19 август, тъй като на 20 август Гърция трябва да изплати на Европейската централна банка 3,4 милиарда евро.

От споменатите 26 милиарда евро, 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати на отделна сметка и ще са предназначени за рекапитализацията на гръцките банки, която ще се състои наесен след провеждането на стрес-тестове,

До края на годината ще се учреди приватизационен фонд на гръцките активи. Структурата му трябва да се съгласува най-късно до края на октомври, а фондът трябва да заработи в края на годината, съобщи шефът на Еврогрупата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.