Гръцкият парламент прие нов пакет реформи, искани от кредиторите

Парламентът в Атина прие с 230 гласа “за”, 63 “против” и петима “въздържал се” втория пакет мерки за реформи, което бе условие за започване на преговори с международните кредитори, съобщиха световните агенции.

Признавайки допуснати грешки, преди гласуването Ципрас отново изрази пред депутатите гордостта си, че се е борил за ключовите интереси на Гърция, например, за опрощаване на дълга. Той посочи също така, че ще се бори да гарантира, че реформите ще бъдат въведени възможно най-справедливо.

”Всички знаят какъв избор бе сложен на масата. Алтернативата бе планът на германския финансов министър Волфганг Шойбле за излизане на Гърция от еврозоната и катастрофа за гръцката банкова система. Това означава, че имаше вариант за хаотичен дефолт, но никое правителство в тази страна не би се решило на това”, заяви Ципрас.

Докато депутатите заседаваха, хиляди гърци излязоха на протести в 40 града срещу внесения от правителството втори пакет от мерки за икономии. Синдикатът на държавните служители АДЕДИ свика митинг в центъра на гръцката столица, както и шествие пред гръцкия парламент.

На 16 юни гръцкият парламент прие първия пакет мерки за реформи, с което бе ратифицирано и споразумението с кредиторите от 12-13 юли и изменено данъчното законодателство.

Според министъра на финансите Евклидис Цакалотос приемането на двата закона дава възможност в петък, 24 юли, да започнат жизнено важните преговори с кредиторите за трета спасителна програма за Атина на стойност до 86 млрд. евро. Очаква се преговорите да приключат до 18-20 август.

Приетият пакет от мерки предвижда промени в гражданско-процесуалния кодекс, насочени към продължаващите твърде дълго процеси, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на Европейския съюз за оздравяване на финансовите институции.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.