А. Гълъбов: Политиците в парламента не се интересуват кой ги е избрал

Същественият проблем на българския парламент е, че той не функционира добре, че продължава да не е в състояние да спечели доверието на българските граждани, а политиците в него твърде малко се интересуват кой и защо ги е изпратил там. Това коментира по БНР политологът доц. Антоний Гълъбов, преподавател в НБУ. Според него твърденията, че кворумът в Народното събрание вече няма да зависи от “Атака“, а от независимите депутати, са част от кампанията за лансиране на “България без цензура“, а иначе на практика няма как двама депутати да определят кворума. Гълъбов сподели очакванията си “Атака” по-рано да се идентифицира като опозиционна партия, защото партията е започнала да губи подкрепа и сила преди повече от два месеца. Политологът е на мнение, че критиката на “Атака“ по отношение на управлението е крайно левичарска, а партията се позиционира вляво от БСП.

За мен големият проблем, който остава невидим, е какво представлява Коалиция за България, посочи Антоний Гълъбов. Той се аргументира с обстоятелството, че е било твърде странно присъствието в Коалиция за България на ЗНС – партия, която е член на ЕНП. С напускането на Румен Йончев от ПГ на левицата поне тези въпроси са отпаднали, но проблемите в БСП остават и се коренят в самата нея.

Истинският проблем на българската демокрация е БСП, обобщи Гълъбов и прогнозира, че до края на мандата на това Народно събрание ще се разбере, че истинският проблем на неслучването на българската демокрация в огромна степен е концентриран в отношенията между БСП и Коалиция за България.

Пред БНР Антоний Гълъбов коментира и ситуацията в Украйна и паралелите със случващото се у нас. Според него сходствата между българските протести и протестите в Украйна са били по-малки, отколкото сходствата в поведението на украинското и на българското правителство към протеста.

Ако украинците искат да реформират страната си, е добре да избегнат нашата най-голяма грешка – нямаше никаква решителност да се правят реформи в съдебната система, сектора за сигурност и публичната администрация, посочи Антоний Гълъбов.

Политологът е на мнение, че се върви към федерализация на Украйна, а не към разделяне, тъй като Русия няма интерес от привличане на нови територии, а по-скоро има за цел да създаде много силен център около Русия, така че Европейският съюз да стане периферия на Русия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.