ГЕРБ са съгласни на консултации за програмата на парламента

Представители на ПГ на ГЕРБ ще участват идния вторник в предложените от Лютви Местан консултации по законодателната програма на Народното събрание до неговото разпускане. Това съобщи пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче надали ще участва лично, тъй като смята, че в такива разговори е по-добре да участват експерти като Цецка Цачева и Димитър Главчев.

По-рано днес, след като и днешното заседание на парламента пропадна поради липсата на кворум, председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че партията му предлага идния вторник при председателя на парламента да се състоят консултации за законодателната програма до края на мандата на 42-то Народно събрание. По думите на Местан това е единственият начин в сряда да има кворум, а заседанието да не се превърне в безкраен низ от процедурни хватки.

Мисля, че подобни консултации, на които да се уточни много ясен консенсусен дневен ред на НС до края на неговия мандат, ще бъдат ясен знак към българските граждани, че парламентарно представените политически сили можем да осигурим нормалната работа на най-важният орган – законодателния, дори в условия на явна парламентарна криза, изтъкна Лютви Местан.

По-късно, огласявайки съгласието си да има консултации по законодателната програма, Бойко Борисов увери, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят актуализация на бюджета на Здравната каса, но искат и оставки на лицата, отговорни за финансовия колапс в здравеопазването. Борисов каза също, че е готов да оттегли от програмата промените в Наказателния кодекс, свързани с давността за престъпления, извършени по политически причини, които срещат явната съпротива на левицата.

На въпрос за бъдещото служебно правителство, Борисов изтъкна, че съставянето му е отговорност на президента, но той лично би държал ГЕРБ далече от служебното правителство.

Стана ясно също така, че Борисов не възразява Кристалина Георгиева да е българската номинация за еврокомисар, още повече, че според него, тя ще получи много висок ресор и най-вероятно заместник-председателско място в Европейската комисия.

Борисов, обаче, прогнозира, че българската номинация ще е Сергей Станишев с ресор миграцията на хора в ЕС и дори бе склонен да се обзаложи, че ще познае.

Неотдавна премиерът Орешарски обяви, че българската кандидатура за еврокомисар ще бъде огласена на 16 юли.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.