Първанов потвърди за предстоящ разрив между АБВ и ГЕРБ

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви в петък във Велико Търново, че назрява евентуален разрив на партньорските отношения с ГЕРБ, който би могъл да се случи “не заради съдебната реформа и здравеопазването, а заради противоречията за реформите в избирателната система и референдумите”, съобщи електронното издание на “Труд”. Първанов обясни, че в законопроекта за референдумите (в който бяха направени много сериозни поправки между І и ІІ четене, довели до скандал в парламента и отлагане на дебатите и гласуването. Бел. на ред.) има две постановки, които АБВ не приема: да се провеждат референдуми само заедно със съответните избори, както и да се вземат като база за легитимност броят на участвалите в местните или европейските избори. Според лидера на АБВ у нас се създава бъркотия в критериите за легитимност и невъзможност за решаването на спешни въпроси с референдум, както бе направено в Гърция.

Георги Първанов подчерта, че АБВ не подкрепя вариантът за съдебна реформа, разработен от екипа на правосъдния министър Христо Иванов.

“Промените в Конституцията на парче няма да ускорят съдебния процес, нито да го направят справедлив. Ако има изменения в основния закон, то те трябва да бъдат цялостни”, категоричен е Първанов. Все пак той не отхвърли вероятността АБВ да подкрепи съдебната реформа, но само след диалог по спорните параметри.

Георги Първанов изрази недоволство от ултиматумите за бъдещето на кабинета, поставени от представител на Реформаторския блок. Политикът отправи остра критика към депутата от ГЕРБ Методи Андреев заради изказването му, че АБВ, БСП, ДПС и Атака са организирана престъпна политическа група.

“Това е едно лице, използвано за мокри политически поръчки. Призовавам да се сложи край на Методи-Андреевщината в политиката”, отсече Георги Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.