Депутатите обсъждат промени в Закона за енергетиката, за да отложат поскъпването на тока

Заради поевтиняването на тока с 5% през 2014 г. за три месеца се натрупа нов дефицит в НЕК от 300 милиона лева. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание по време на дебатите за промени в Закона за енергетиката, които ще позволят на КЕВР да отложи с един месец новия регулаторен период, който трябваше да започне на 1 юли. Петкова изтъкна, че диалогът на правителството с бизнеса не е приключвал. Готова е наредба за преференциални цени на тока за големите промишлени потребители, която е изготвена с помощта на КРИБ и другите работодателски организации, за да могат те да са наясно с това, което правим, изтъкна министърът на енергетиката.

Ще подкрепим промените в Закона за енергетиката, но си запазваме правото да поискаме ново отлагане на поскъпването на тока, заяви в изказването си депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов. Според него голяма част от обществото осъзнава, че плаща за тежки политически грешки, трупани в годините в сектор “Енергетика”, при това при управлението на ГЕРБ. По думите на Веселинов, ПГ на ПФ вижда в обсъжданата отсрочка на новия регулативен период възможност за форсиране на реформите.

До края на месеца очакваме да получим допълнително надграждане на реформите, което да позволи по-добри ценови решения от страна на КЕВР, така че българските граждани и бизнес да са спокойни.Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той допълни, че ПГ на РБ очаква да има не само обещания за намаляване на административните разходи, а от правителството да докладват как това вече се е случило, така че да има оптимизация на държавната енергетика.

“Тук си плаче за реформи. Даваме ви този месец, г-жо министър, за да има реформи”, допълни Димитров. По думите му, енергетиката никога не е проверявана на място, при това абсолютно нарочно и умишлено, за да няма никакъв контрол, но сега това може да бъде променено.

Ферихан Ахмедова от ДПС заяви, че “ако заради това, че досега не сте си свършили работата, българският гражданин печели и ние ще ви подкрепим за това”.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев демонстрира оптимизъм, че нещата вървят в правилната посока.

“Моделът е справедлив и КЕВР успяха да го защитят. Преди около седмица на среща в МС получихме уверение от страна на правителството, че ще предприемат свиване на разходите в държавната енергетика. Този ангажимент на МС за съжаление не може да бъде приключен в рамките на оставащата една седмица и това ни провокира да внесем предложение за даване на възможност, а не на задължаване на регулатора, да отложи регулаториния период с един месец”, каза Добрев, което е бивш министър на енергетиката. Депутатът от ГЕРБ допълни, че се очаква да се финализира наредбата, с която определени сектори от бизнеса получават облекчение до 85% от зелената компонента с цел да бъдат защитени от високите цени на електроенергията.

Добрев изтъкна, че с промените, които се предлагат, парламентът дава възможност да КЕВР да отложи решението си е един месец, ако прецени.

Очаква се Добрев или друг депутат от ГЕРБ да внесе предложение разглежданите промени в закона днес да бъдат гласувани форсирано на първо и второ четене.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.