Борисов: Ще помогнем на гърците, но да ни се извинят

Министър-председателят Бойко Борисов запозна депутатите с третия спасителен пакет за Гърция, като изтъкна, че България ще участва в него, тъй като Европейската комисия е дала гаранции, че това няма да навреди на страната ни. Според премиера, трябва да покажем своето добросъседство, а съседите да се извинят за обидите, които изпратиха към нас.

„Беше предложен механизъм, по който да се спусне спасителния 7 млрд. план за Гърция (всъщност да се дадат по спешност пари от Европейския фонд за финансова стабилност, докато почне да действа спасителният план. Бел. на ред.). Всички неща, които сте научили, нашата позиция там беше “против”. Оставайки само ние “против”, поставихме редица изисквания. ЕК направи необходимото. В писмени мейли и разговори, които проведох, те приеха, че има абсолютни гаранции (за) България, (че) участвайки в този план, няма шанс да загуби, плати и извади от своя бюджет пари, за спасяването на Гърция”, обясни Борисов, цитиран от “Фокус”. По думите му, това, което ЕК дава и гарантира, този механизъм може да се използва, а участието ни в него няма да ни струва “дори един български лев от бюджета”.

„Нашето „не” се чу много ясно във всички европейски държави. Страхът е дори давайки тези 7 млрд., независимо, че гръцкия парламент прие всички условия, дали изобщо ще може да ги изпълни. Още по-големият мой страх е като съседи на Гърция, че ако анархията и влошаването на кризата там продължи, това е пряка заплаха за България. Мисля, че са дадени абсолютни гаранции”, изтъкна Борисов. Според премиера, като съседи на Гърция, България не може да си позволи да провали своя съсед, защото това не би било нито европейско, нито балканско.

Да покажем своето добросъседство, съседите да се извинят за обидите, които изпратиха към нас, за своите популистки (послания), обричащи Гърция на тежка криза”, призова българският премиер.

„Арогантното им поведение доведе до най-тежките изисквания, които досега са правени. Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, да не ги спъваме, защото без нашия глас ще има лавина от проблеми, които трайно биха влошили нашите взаимоотношения”, каза още Бойко Борисов. – “Една нестабилна Гърция до нас е чудовищно нещо. Нека пак да върнем добрия тон. Намеренията ни са за благото на региона”, подчерта премиерът.

40 млн. евро допълнителна вноска за членството си в ЕС ще трябва да внесе България, ако стане гарант по новия заем за Гърция. Това каза по Радио „Фокус” икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова.

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНТ, че от България не е искано да оказва финансова помощ на Гърция и увери, че ако това се случи, то нашият отговор ще бъде твърдо ОХИ (не).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.