Алексис Ципрас: Няма да подам оставка и поемам отговорност за споразумението

Алексис Ципрас заяви, че няма да подава оставка, въпреки че е бил принуден да наложи още мерки за строги икономии в Гърция. 

Дори след като наруши предизборните си обещания, постигайки сделка с гръцките кредитори за трети спасителен план за Гърция, която обаче предвижда още строги икономии.

Ципрас разкритикува постигнатото споразумение, но добави, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция.

“Политиката, която ни наложиха, е ирационална, но тя ни дава възможност да излезем от кризата. Подписах едно споразумение, в което не вярвам, но имам желанието да го прилагам и ще поема отговорностите си. То ще избегне катастрофата за Гърция и предполага де факто преструктуриране на дълга както и задължения за урегулиране на дължимите суми към 2022 г., както и за последващия период. Споразумението е сложно и лошо на някои места, но се надявам, че бюджетната консолидация в Гърция сега ще протича по-меко”,  каза Ципрас.

Той припомни, че нощта, в която е била договорена гръцката сделка, е била лоша нощ за Европа. Тогава Гърция е била изправена пред дилемата да се съгласи на исканията на кредиторите за тежки структурни вътрешни реформи или да банкрутира и добави, че позицията, която ЕС е заемала по време на преговорите, не прави чест на демократична Европа, но призна, че преговорите не са били леки за никого.

“Постигната договореност с кредиторите предвижда тежки структурни реформи, но добави, че в този случай не е ставало дума за абсолютната задънена улица на ултиматума, поставен на Гърция на 25 юни и относно който гърците казаха “не” на референдума от 5 юли”, допълни още Ципрас.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.