Гръцкият парламент одобри поредния спасителен план, на ред е Брюксел

Парламентът на Гърция одобри с мнозинство третия международен спасителен план след седемчасови разгорещени дебати, продължили цяла нощ, предадоха гръцки и световни електронни медии.

Премиерът Алексис Ципрас определи споразумението като “принудителен избор”. По думите му, до този избор се е стигнало, тъй като страната е била изправена пред дилемата “или меморандум с еврото, или меморандум с драхмата”. Все пак Ципрас призова депутатите да одобрят споразумението и така да се „гарантира способността на държавата да оцелее и да продължи борбата“.

Резултатът от гласуването бе 222 гласа “за”, 64 “против” и 11 “въздържали се”.

Над 40 депутати от радикалната лява партия на премиер на Ципрас „Сириза“, включително бившия финансов министър Янис Варуфакис и други висши кадри отказаха да подкрепят тригодишната сделка. Сред тях бе и заместник-председателят на парламента и депутат от “Сириза” Алексис Митропулос. Преди време премиерът Ципрас предупреди, че подобно поведение ще го принуди да насрочи предсрочни избори.

Пред парламента в Атина Ципрас заяви, че финансовият министър Евклидис Цакалотос ще води битка на срещата на Еврогрупата по-късно днес, за да избегне заплахата от мостов заем. Според Ципрас мостовият заем, който се предлага на Гърция вместо спасителната програма, би означавал връщане към безкрайна криза.

Гръцкият премиер ще поиска гласуването на вот на доверие на правителството след 20 август, когато Атина трябва да плати задължение от 3,8 милиарда евро към Европейската централна банка. Съобщението бе направено от правителствен източник, след като коалиционното правителство получи подкрепата на проекта на споразумението за третия спасителен план за Атина.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.