Местан: Частичният мажоритарен вот ще заличи малките партии

Съдът отказа регистрация на ДОСТ

„Частичният мажоритарен вот ще заличи малките партии”. Такова мнение изрази лидерът на ДПС Лютви Местан в предаването на Нова ТВ „Здравей, България”. Както е известно, в сряда Местан съобщи, че ДПС ще предложи нова редакция на формулирания от президента въпрос в референдума, където се пита дали хората са съгласни част от народните представители да бъдат избирани мажоритарно. Според лидера на ДПС въпросът трябва да бъде преформулиран така: “Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно?”. Освен това Местан обяви, че ако тази формулировка на въпроса не намери подкрепа, то ДПС ще инициира подписка, ще събере 500 000 подписа и така ще наложи провеждането на референдум с точно такъв въпрос. По думите му така ще паднат маските и ще лъсне лицемерието на онези, които са за мажоритарни избори само на думи.

От БСП и РБ веднага коментираха, че прилагането на мажоритарен избор за всички 240 народни представители ще унищожи многопартийния модел, заменяйки го с двупартиен – от представители на ГЕРБ и ДПС. Председателят на Агенцията за анализи и прогнози Михаил Константинов дори обяви какъв точно резултат ще се получи в момента, ако се проведат парламентарни избори по изцяло мажоритарен модел.

Местан обаче твърди, че частичният мажоритарен вот ще заличи малките партии и отново критикува предлагания от президента референдум с три въпроса, единият от които е: “Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”.

Основният проблем според ДПС е, че става въпрос за част от депутатите. По изчисления на Движението, ако изборите са днес и първата политическа сила спечели 40% от вота, при 100% мажоритарна система, тази партия ще има 96 мандата и тогава ще трябва да управлява коалиционно.

При смесената система същата политическа сила ще вземе 64 места в парламента от пропорционалните и минимум 70 мандата от 80 едномандатните, твърди Местан.

„Тоест, при един и същи резултат, при пропорционална система имаме коалиционен кабинет, а във втория случай – еднопартийно управление”, коментира Лютви Местан. По думите на лидера на ДПС, „ако някой иска да ликвидира коалиционността и да установи за следващите 15-20 години еднопартийни управления, които в български условия крият риска да се изродят и в тоталитарни режими, нека го каже съвсем ясно”.

Местан съобщи, че още тези дни ще поиска разговори и с ГЕРБ, и с БСП, и с РБ по тези въпроси.

Що се отнася до останалите два въпроса, поставени от президента – за електронното гласуване и задължителния вот, лидерът на ДПС коментира, че референдумите трябва да са по ценностни въпроси, а не по строго експертни.

Във връзка с назначаването на бившия служебен премиер и активист от протестите срещу кабинета „Орешарски” Георги Близнашки за съветник на ДПС в комисията, която трябва да изготви промените в Конституцията, Лютви Местан коментира, че това е чисто експертно, а не политическо назначение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.