Миков: Страната върви без посока, перспективите не са добри

„Страната върви без посока. Икономиката и перспективите не са добри. През миналата, „политически нестабилна“ година растежът на БВП беше 1,7%, а през тази – „стабилната четворна коалиция“ осигурява ръст наполовина“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в студиото на „Тази сутрин“ по bTv. По думите му главната тема за България в момента е свързана с бедността, която ще усещат все повече български граждани.

„Бедните в момента са 70% и това е големият въпрос – 32% определят себе си като бедни, а 38% са в риск от бедност. Темата за бедността става все по-голяма и все повече хора в България ще усещат това, независимо за кого гласуват“, подчерта лидерът на социалистите. Миков посочи сред големите проблеми още здравеопазването и образованието. Помолен да коментира възможностите за искане на вот на недоверие в правителството, лидерът на социалистите отбеляза, че този въпрос е функция на обществени нагласи по даден въпрос, по определена секторна политика или на цялостно критично отношение към управлението.

Председателят на БСП се обяви против искането на президента за референдум по изборни въпроси едновременно с местния вот наесен.

„Ние никъде не сме заявявали, че имаме съгласие за провеждане на национален референдум. Простата причина за това е, че един такъв разговор за изборното законодателство може да се постигне между политическите сили в Народното събрание”, заяви Миков. По думите му не може с референдум да се подменя дълбокия дефицит на демокрация в България, недоверието в политическата система и нежеланието на хората да участват в избори. Според него не се вижда изход от тази ситуация, а тя все повече се задълбочава и с такива трикове като вкарване на референдум, към който има същото недоверие, както към други избори, нещата няма да се оправят. Той припомни, че хората са гласували „за” изграждане на АЕЦ „Белене”, но ГЕРБ е взела решение централата да не се строи.

„Ако искаме промяна в правилата трябва политическите сили в 43-то НС да изразят своите позиции, да се види има ли мнозинство и да се приемат промени в правилата”, категоричен бе лидерът на левицата.

Миков коментира и оставката на Първанов в АБВ, както и ролята на формацията в управлението. По думите му АБВ са показали по най-категоричен начин, че са част от управляващата коалиция, а след това са казали, че замразяват участието си. Миков посочи подкрепата на АБВ за отнемането на необлагаемия минимум за хората с минимални заплати, за задлъжняването на страната с рекордния заем за 16 млрд. лв. и за други решения на парламента, за които не са поемани ангажименти преди изборите.

„Имам усещането, че хората не възприемат на сериозно целия този фарс с оставката на Георги Първанов. Те не вярват, защото не може да казваш, че замразяваш участието си в управляващата коалиция и на следващия ден да гласуваш за персонални промени в кабинета“, каза още лидерът на левицата. Въпреки това Михаил Миков отбеляза, че шанс за сближаване между БСП и АБВ има, но подчерта, че той минава преди всичко през принципно отношение към политиката, а не през участие в политиката заради власт.

„На местните избори ще се търсят взаимни подкрепи по места, включително и с тях, но това при всички случаи ще е свързано с левите приоритети, за които ние настояваме да станат основа за платформите за участие на съветници и на кметове в следващото местно управление. Мисля, че за момента те ще предпочетат властта пред принципите“, каза Михаил Миков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.