Близнашки: Има огромна гражданска енергия за промени в изборните правила

Има огромна гражданска енергия правилата на изборната игра да бъдат променени. Това заяви в сутрешния блок на bTv бившият служебен премиер и инициатор на референдум за изборните правила проф. Георги Блзинашки. По думите му политиците трябва да си дадат сметка, че гражданите са ентусиазирани и очакват подобно общественото допитване. Според него най-важният въпрос би бил за задължителното гласуване. „Не можем да оставим новите поколения да станат отчуждени от политиката на страната”, заяви Близнашки, допълвайки, че затова е нужно и задължителното гласуване – поне 10-12 години, за да се създаде усещане за отговорност.

„Ако хората дадат гласа си за това, едва ли ще има партия, която да се противопостави на народния вот”, подчерта бившият премиер. И коментира, че задължителен вот ще „разшири активния избирателен корпус и ще ограничи влиянието на купените гласове и корпоративния вот”.

Само преди ден експертът по изборни въпроси проф. Михаил Константинов коментира, че е невъзможно да се въведе задължително гласуване в страна, където в избирателните списъци има 1,200 000 фантоми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.