Премиерът: Демонтажът на модела “Кой” ще отнеме 7-8 години

„Никой не може да смята, че демонтирането на модела „Кой?” е проста задача, това е дългосрочна задача, тя предполага смяна на политическия елит, а това ще отнеме 7-8 години и много търпение, за да могат да бъдат изведени нови фигури и създадени нови авторитети”. Това коментира министър-председателят Георги Близнашки в студиото на Нова ТВ.

Близнашки говори и за своето участие в протестите през миналата година. Универститетският преподавател изтъкна, че протестите не са неговото амплоа, но излязъл на улицата, за да даде заедно с другите протестиращи, “отпор на олигархията, която се опитваше да налага своя диктат във всички сфери на обществения живот, включително и в политическата сфера и положението стана нетърпимо”.

„Именно тягостната обстановка, която наследихме след една година протести доведе до там, че една не малка част от българските граждани не отидоха да гласуват”. Така служебният премиер обясни рекордно ниската избирателна активност, регистрирана на последните парламентарни избори.

Близнашки изрази надежда „бързо да се преодолеят различията между онези партии, които биха могли да участват конструктивно в бъдещото управление”. Според премиера има две основни опции: дясно-центристка коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт, а ако тази опция се окаже невъзможна – би могло да се търси широката коалиция, за която се настоява от Европа.

„Аз лично си давам още 2-3 седмици максимум като срок. Смятам, че ще се стигне до съставяне на ново правителство, защото без това не можем да отидем към актуализация на бюджета”, каза още Близнашки.

Премиерът не се съгласи с твърденията, че на последните избори е имало рекордна търговия с гласове.

„Ние създадохме прилични, спокойни условия. Положихме огромни усилия да се пресече тенденцията към купуване и продажба на гласове. Гласове в много по-големи мащаби се купуваха на предходни избори”, изтъкна Георги Близнашки. Според него нови предсрочни избори ще имат катастрофални последици за страната.

Близнашки окачестви като пресилени твърденията за невиждана политическа чистка в администрацията, тъй като били уволнени не повече от 100-150 души.

“Това бяха крайни случаи, които не търпяха отлагане. Имаше много случаи на корупция”, каза служебният премиер. Той отговори и на въпрос за ситуацията около КТБ, като демонстрира по-особен ракурс.

„Това, което мен ме изненадва е защо протестиращите вложители в КТБ не настояват за връщането на Цветан Василев в страната. Те са се доверили на него. Последната отговорност е негова. Той трябва да се върне и да даде разяснения пред съдебната власт за случилото се”, каза Близнашки.
Професорът увери, че след като напусне Министерски съвет ще се върне към академичните си занимания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.