Румяна Коларова: Реформаторите не се съгласиха да се преформулира въпроса за мажоритарния вот

Президентът Росен Плевнелиев е имал уверенията на формациите от управляващото парламентарно мнозинство, че ще получи подкрепа за провеждането на референдум с въпросите, които бяха внесени в Народното събрание.

„Зад искането за провеждане на референдум застанаха и партийното мнозинство в парламента. Ние получихме уверението от управляващите парти, че ще се гарантира това мнозинство и при гласуване на въпросите”. Това съобщи в студиото на bTv секретарят на президента Росен Плевнелиев по образование, наука и гражданско общество Румяна Коларова. Тя допълни, че е било обсъждано как да се конкретизира формулировката за мажоритарния вот, като идеята е била да се търси вариант, подобен на германската избирателна система – гласува се за личност, а резултатите са 100% пропорционални.

„Тя (тази формулировка) беше приета от повечето партии, но Реформаторите бяха твърдо против и ние се съобразихме с тях, защото президентът винаги е казвал, че стои зад реформаторското мнозинство”, подчерта Румяна Коларова. По думите й, президентът стои зад реформаторското мнозинство, зад кабинета, защото там има много ясна програма и в нея се включва идеята за референдум. Според Коларова, не бива да се говори за бламиране на президента, защото преди гласуването в Народното събрание трите въпроса за референдума са били подкрепени с гласовете на 570 000 български граждани. В този смисъл, ако на този етап някой е бламиран, то това са хората, посочи съветничката на президента. – “Сред депутатите има страх от промяна на статуквото. С орязването на въпросите за референдума те казаха „не” на възможността хората да бъдат питани”, подчерта Коларова.

Съветникът на президента коментира и съдебната реформа, като отбеляза, че най-големият проблем с нея е, че върви заедно с още няколко тежки реформи – в здравеопазването и в образованието.

На въпрос за отношенията в служебното правителство, в което беше министър на образованието и особено за комуникацията между Георги Близнашки и Христо Иванов, Румяна Коларова коментира, че е изненадана от тази неприязън от професора Близнашки към министъра на правосъдието Христо Иванов и демонстрира резерви и към други изявления и оценки на проф. Близнашки по актуални политически теми.

Няма да вляза в диалог с човек, който е конституционалист, а си позволява да употребява фразата „моето собствено служебно правителство”, тъй като титуляр е президентът, който освен това, има правомощия да смени във всеки момент министър или премиер от служебното правителство, заяви Румяна Коларова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.