Депутатите бламираха президента за референдума

Депутатите от 43-то Народно събрание на практика бламираха президента Росен Плевнелиев, отхвърляйки в пленарна зала два от трите въпроса, които държавният глава предлага за общонародно допитване, което да се проведе едновременно с местните избори. Това се случи в присъствието на президента Плевнелиев, който в обширно обръщение към народа и депутатите аргументира както предложението си да се проведе референдум, така и важността, според него, на всеки един от трите въпроса. В това свое обръщение (което поместваме отделно в пълния му обем) президентът Плевнелиев изтъкна, че провеждането на този референдум е не по-малко важно за бъдещето на България, отколкото успешното осъществяване на съдебната реформа.

След отхвърлянето на два от трите въпроса, предложени за референдума, Народното събрание гласува заедно с местните избори да се проведе общонародно допитване със само един въпрос, който гласи: “„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

При гласуването поотделно в пленарна зала на всеки един от въпросите, питането за електронното гласуване получи подкрепата на 146 депутати, 10 натиснаха “въздържал се”, а 40 се обявиха “против”.

Първият въпрос на държавния глава, който беше отхвърлен, съдържаше питането дали част от народните представители да се избират мажоритарно. Изненадата тук бе поднесена от депутатите от Реформаторския блок, които целокупно гласуваха “против”.

Същата участ постигна и въпроса за въвеждането на задължително гласуване. Тук “за” гласуваха 55 депутати от ГЕРБ, 14 от Патриотичния фронт, както и един от БДЦ, трима от Реформаторския блок и един от независимите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.