Близнашки: Христо Иванов лансира Мая Манолова за омбудсман

Министърът на правосъдието Христо Иванов е отговорен и за избора на Мая Манолова за омбудсман. Това заяви в предаването на bTv „Тази сутрин” преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки. Според него трябва да се припомни, че нейната кандидатура е била лансирана именно от Христо Иванов.

Нещата са много навързани и част от една игра – управляващите да направят пробив в редиците на БСП, заяви Георги Близнашки, но отказа да даде повече подробности за замисъла на управляващите.

Близнашки каза, че не одобрява кандидатурата на Манолова за омбудсман – трябвало да се огледат повече хора и кандидати. По думите на бившият активист и член на ръководството на БСП, а след това подръжник на протестите и служебен премиер, „не е редно толкова политизирани фигури да заемат длъжността омбудсман, която по дефиниция не трябва да е политическа”. “Не смятам, че тя е човекът, който да олицетворява замисъла на омбудсмана”, изтъкна Близнашки.

“Голям провал е гласуването за референдума, аз самият съм много разочарован. Президентът Росен Плевнелиев носи голямата отговорност за този провал”, каза още Близнашки, който преди година оглави комитета, събиращ подписите за провеждане на референдума, иницииран от президента. Проф. Близнашки подчерта, че е бил изненадан, че държавният глава не го е потърсил, когато е решил повторно да внесе въпросите за референдума, защото е имал какво да каже.

„Той носи голямата отговорност. Въпросите, особено за мажоритарния вот, трябваше да бъдат конкретизирани. Неслучайно беше казано, че той е бламиран”, подчерта Близнашки, който беше посочен за служебен премиер именно от Плевнелиев.

Проф. Близнашки е на мнение, че по принцип резултатите от този референдум ще бъдат във вреда, особено на малките партии, и затова с лекота са били бламирани, но това действие на депутатите е било улеснено от самите инициатори на референдума.

Професорът обвини президента, че подобно на много други, е изкривил позицията му за конституционната реформа, като заяви, че той никога не е бил срещу всички предложения. Според Близнашки идеята за разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет, например, не е лоша по същество, но е важно как ще бъде направена. „Има заинтересовани среди, които през цялото време се опитват да представят моите позиции в неблаговидна светлина”, каза професорът по конституционно право. След което отново подчерта, че намеренията на министъра на правосъдието Христо Иванов за съдебна реформа са изключително вредни. „Самият Христо Иванов е един голям провал – не говорим само за предложената от него съдебна реформа”, повтори тезата си Близнашки. Според него всички се упражняват по темата конституционно право. „Трябва да се освободят от заблужденията, че нещо може да се промени в движение”, настоя професорът. Близнашки отбеляза още, че съдебната реформа се е забавила твърде много и сега всичко се прави презглава.

Проф. Георги Близнашки каза, че неговата роля като съветник на ДПС по конституционната реформа вече е изчерпана.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.