122 339 са недействителните бюлетини от референдума

ЦИК изтегли номерата на бюлетините

122 339 са недействителните бюлетини от референдума. Това съобщи на брифинг в Централната избирателна комисия (ЦИК) говорителят на ЦИК Александър Андреев. По думите му, дали са малко или много недействителните бюлетини е “друг въпрос”, но иначе ЦИК щяла да обсъди броя на недействителните гласове и ще излезе със своя анализ. Според Андреев, въпросът за отговорността на ЦИК, трябва да бъде преценяван, след като приключат изборите.

1 883 411 са действителните бюлетини с отговор „Да” на въпроса от националния референдум, съобщи председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. Тя допълни, че в ЦИК е създадена работна група за повторно въвеждане и проверка на данните. Броят на гласоподавателите според избирателните списъци е 6 766 619. Действителните бюлетини с отговор „не” са 704 182”, заяви Алексиева.

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова коментираха сдържано темата за хаоса, създаден от Общинската избирателна комисия в София, заради който премиерът Борисов поиска и получи оставката на председателката на тази комисия.

“Текстът на закона е, че числеността на ОИК-София е 19 члена. На заседание на ЦИК беше обсъдена възможността евентуално тя да бъде увеличена. Предвидихме по-голям брой технически сътрудници. Не беше постигнато съгласие да бъде увеличен броят с оглед и предвиденото в Изборния кодекс”, заяви Андреев.
Камелия Нейкова допълни, че недействителните бюлетини са такива, които са без пликове, не са по образец, без отговор са или са зачертани два отговора. „Броят на недействителните бюлетини е толкова според посочените причини. ЦИК многократно посочи, че е предвидила съответните действия за обезпечаване работата на ОИК като най-много сътрудници са били предвидени за София. Те бяха 136”, каза още Камелия Нейкова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.