И ВСС определи като “натиск” декларацията на Местан за мярката на Енимехмедов

Публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт и рушат нейния авторитет. Това се посочва в становище на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с прочетената на 14 март 2014 г. от парламентарната трибуна декларация от лидера на ДПС Лютви Местан, осъждаща решението за промяна в мярката за неотклонение на Октай Енимехмедов, както и зачестилите в последните седмици атаки срещу съда и прокуратурата.

“Висшият съдебен съвет призовава представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт и се внушава недоверие у обществото към нея”, се казва в становището.

“Висшият съдебен съвет не приема обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса. Напомняме, че съществува законова процедура за обжалване на тези актове, в която процедура се установява тяхната правилност. В случай, че представителите на някоя от останалите власти, или който и да е български гражданин, имат данни за извършени нарушения от конкретни магистрати, следва да реагират за това по предвидения в закона ред”, се казва в становището, което е публикувано и на сайта на ВСС в Интернет.

Разбирам позицията на ВСС, макар да нямам обяснение защо съветът бе толкова мълчалив или в най-добрия случай неуместно предпазлив по повод на многобройните откровени и груби намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли 2009 – май 2013 г. ( виж, Цветанов и уволнената от ВСС след проблем именно с Цветанов съдия Мирослава Тодорова – Борисов с Кокинов в Банкя). Това се казва в коментар на лидера на ДПС Лютви Местан, публикуван на официалната интернет страница на партията.

Местан подчертава, че за разлика от тях, “ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, да го направи апелативен прокурор), нито в което и да е конкретно дело, въпреки десетките съдебни производства срещу кадри на ДПС”.

Независимостта на съдебната власт няма проблем, свързан с ДПС, заявява Лютви Местан.
Припомняме, че декларацията на ДПС, прочетена от Лютви Местан в парламента, бе осъдена също така в изявления на Съюза на съдиите в България и на Софийски апелативен съд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.