ГЕРБ са “за” референдум, БСП и ДПС – твърдо против

Президентът очаква през янари парламентът да въведе електронното дистанционно гласуване

Предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждането на избори 2 в 1 – местен вот заедно с референдум за промени в изборното законодателство – скара депутатите. Ясно пролича, че две от големите парламентарни групи няма да подкрепят искането на държавния глава.

ГЕРБ твърдо застават зад провеждането на референдум за задължителното, мажоритарното и електронното гласуване, залегнали в трите въпроса, предложени от президента, съобщи пред репортерите в Народното събрание Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От БСП Лява България обаче обвиниха президента в нарушаване на действащото законодателство за референдумите.

“Плевнелиев внесе искането си със същите три въпроса, които бяха отхвърлени от Народното събрание на 17 юни миналата година”, обяви Мая Манолова от парламентарната трибуна и припомни, че според действащия закон в течение на една година от отхвърлянето на тези въпроси от Народното събрание президентът няма право да ги внася отново. По-късно Манолова показа на репортерите и стенограма от въпросното заседание и призова президента да изтегли сегашното си предложение и да го внесе на 18 юни, защото в момента нарушава закона и имитира “законодателстване”.

Манолова съобщи още, че БСП е склонна да подкрепят искането за референдум поне по два от въпросите, но за да стане това по искане на Плеевнелиев, той трябва да спази закона. Депутатката намекна, че социалистите няма да се съгласят референдумът да се проведе едновременно с изборите на 25 октомври.

Категорично против искането за референдум въобще се обявиха от ДПС, а лидерът на партията Лютви Местан видя дори “мракобеснически напъни” между редовете на внесеното от президента предложение.

В коментар на “неписаните мотиви” в президентското искане за референдум Местан видя и “желанието на всички, които ще подкрепят провеждането на референдума, да се ограничи парламентарното представителство на ДПС”. Лидерът на ДПС прогнозира, че тези, които живеят с това желание ще останат излъгани и времето ще докаже това, защото гласоподавателите на партията му са нараствали в пъти през годините.

Лютви Местан дори аргументира позицията на ДПС против този (и всеки друг референдум) с твърдението, че с всенародно допитване са били налагани тоталитарни режими и конституции, вкл. в България.

От АБВ пък обявиха, че принципно са “за” референдума, но ще предложат своя редакция на въпроса за мажоритарното гласуване. Неяснота във формулирания от президента въпрос съзря и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той каза, че парламентарната му група подкрепя въвеждането на задължително гласуване, но позицията по останалите два въпроса от референдума е по-скоро отрицателна.

“Питайте президента Плевнелиев какво значи част от народните представители да бъдат избирани мажоритарно. Аз не мога да отговарям за неговите фантазии. Мажоритарно – пак ще се гласуват партии”, каза още Валери Симеонов в коментар пред радио “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.