Мошеници обещавали общински жилища от името на Вили Лилков

Депутатът от РБ Вили Лилков е сигнализирал прокуратурата и до МВР във връзка с действията на престъпна група, мамила граждани с обещания за общински жилища уж с неговото съдействие.

МВР и полицията са извършили съответните проверки, има задържани лица и материалите вероятно съвсем скоро ще бъдат предадени на прокуратурата, съобщи Вили Лилков на брифинг в кулоарите на парламента. Общинският съветник разказа и предисторията: “Получих информация за една група от няколко лица, които са обещавали на лековерни граждани, че могат да им осигурят общински жилища. Събирани са пари, раздавани са комисионни и тази престъпна група е включила в мрежата си около 42-44 лица и парите, които са придобили от тези измами са около 200 хил. лв. по първоначална информация. Има вече задържано лице, тарторът на групата, който е криминално проявен с грабежи, присвоявания, закана за убийство и разбира се тези лица, които са били негови помагачи, са също хора, които са били уличавани до сега в измами с жилища”.

В крайна сметка граждани, попаднали в измамната схема, се обърнали към Вили Лилков и споделили, че са дали такива пари и на тях им е било обещавано от тартора на групата, че той лично като общински съветник и като народен представител, ще може да оказва съдействие за получаване на такива жилища.

“Използвал е моето име, поради това, че неговото фамилно име съвпада с моето и се е представял за мой братовчед. Аз съм много доволен, че веднага след получаването на тази информация успях да сезирам прокуратурата и МВР, и че в рамките само на три седмици са извършени първоначалните разпити и има задържано лице и ще си получат заслуженото”, изтъкна Вили Лилков.

Радан Кънев, който също участва в брифинга, припомни за друг такъв случай, когато от негово име се събираха пари за търговия с влияние по повод на конкурсите за нотариуси.

“Тогава направихме същото – сигнализирахме прокуратурата за извършването на такива измамни действия. Очевидно е, че това е силен път, по който може да се прекратят измами от името на политици, както и да се разграничат действителните случаи на корупция от случаите на злоупотреба с име, или с фалшиви компромати”, каза Кънев. Той се обърна с призив към всички свои колеги – народни представители, общински съветници, представители от изпълнителната власт – когато медийни публикации или други форми на разпространение ги уличават в корупционни действия, те незабавно да сигнализират прокуратурата и органите на МВР за такива извършени измами, като по този начин едновременно ще защитят името си и ще гарантират максимални шансове за разкриване на подобни измамни схеми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.