Първанов: Нека не свикваме, а предотвратяваме бедствията

След наводненията в страната, институциите показват бързодействие, но липсва превантивната функция – да се чистят коритата на реките и язовирите и да се спре безразборната сеч. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов. По думите му, „можем да построим по-малка част от магистралите, но този проблем не можем да го оставим”, защото водните бедствия имат тежък психологически ефект върху цялата държава.

Първанов коментира и думите на екоминистъра Ивелина Василева, според която заради климатичните промени, трябва да свикнем с природните бедствия. Георги Първанов напомни, че в историята е имало периоди на засушавания и тежки наводнения.

„Не бива да свикваме, ако видим такава тенденция, трябва да заложим такива управленски решения, които да предотвратят такива бедствия и аварии”, категоричен беше Първанов.

Лидерът на АБВ запита защо е било закрито министерството на извънредните ситуации без да се създаде аналогична структура, която да действа при бедствия. В отговор на въпрос как се справя МВР с това си задължение, Първанов коментира: „Всяко мегаминистерство буди съмнение у мен” и напомни, че силовото ведомство си има и други проблеми, като даде пример с поръчковите убийства и контрабандата.

Лидерът на АБВ изрази съжалението си, че БСП са отхвърлили предложението за съвместна работа на местните избори. В отговор на твърденията от „Позитано” 20, че подобно сътрудничество е невъзможно с партия от дясно мнозинство, Георги Първанов запита: „Как се чувстваше БСП в дясното правителство на Тройната коалиция” и подчерта, че основната тежест в кабинета „Станишев” са имали социаллибералните политически сили. Според него в момента левицата се е върнала в своя „сектантски” период.

Първанов попита защо лидерът на ПЕС Сергей Станишев е станал и евродепутат, когато е можело на негово място в Страсбург да отиде друг „много по-ефективен и полезен за България политик”.

Според Първанов е важен въпросът доколко Станишев и Бареков са успели да защитят българския енергиен интерес или българския интерес, когато става дума за пазарите и за преодоляването на кризата.

Президентът подчерта, че АБВ е социален коректив вътре във властта и изреди направеното от вицепремиера Ивайло Калфин, който, по думите му, е един от най-добрите министри в правителството (заедно с Лиляна Павлова и Томислав Дончев).

Първанов определи стратегията за съдебна реформа като „слаб документ” и подчерта, че не трябва да се работи само в светлината на един или друг доклад на Брюксел. Лидерът на АБВ коментира и публичното поведение на премиера и лидер на ГЕРБ.

„Борисов се е снишил, той е много по-различен от Борисов в първия мандат, той се обажда твърде рядко”, изтъкна Първанов. Според него му в момента има стратегическо сближаване между ГЕРБ и ДПС с хоризонт към президентските избори.

Лидерът на АБВ посочи, че ако наистина управляващите са зад Росен Плевнелиев, би трябвало още от сега ясно да го заявят. Липсата на изказване в тази посока, според Първанов, значи, че се обмислят и други варианти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.