Съгласие между ДПС и Реформаторите за съдебната реформа

Политическите сили в парламента постигнаха съгласие за съдебната реформа. 

„Постигнахме разбирателство за съдебната реформа“, каза преди журналисти, след втория за деня председателски съвет в Народното събрание, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той благодари на лидерите на формациите, които са направили компромиси – ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт.

„Много съм благодарен. Това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата“, подчерта Борисов.

„Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното“, посочи още премиерът.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията по трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и усилване правомощията на инспектората..

„Има и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет. По спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до Конституционния съд и по двата въпроса. На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС“, обясни Кънев.

По-рано, след поредните разговори в Народното събрание между лидера на ДПС и съпредседателя на ПГ на РБ, Кънев обяви, че „се намираме на ръба на наистина исторически компромис“.

„Разбирателство без политически формации , които да имат поне 160 гласа в Народното събрание, няма как да има“, подчерта Кънев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.