Над 36 000 подписа не достигат в подписката за референдум по изборните правила

Дамско двувластие на върха в анкетата "Политик на годината"

Общо 36 674 от нужните 500 хиляди подписа не достигат в подписката за референдум за промяна в изборните правила, за да се задължи парламентът да организира допитване, съобщи електронното издание на “Дневник”. Всъщност впечатляващото в случая с подписката, организирана от инициативен комитет, председателстван от бившия конституционен съдия проф. Георги Близнашки, е процентът невалидни подписи.
Според проверката на ГРАО от внесените подписи 108 286 са невалидни. Най-много са невалидните единни граждански номера (ЕГН) – 63 296. Над 17 хиляди са записаните по няколко пъти имена, а около 22 хиляди – сгрешените адреси.
Така при внесени в парламента 570 000 подписа се оказва, че няма предвиденият в закона минимум от подписи за провеждане на всенародно допитване.

През февруари президентът Плевнелиев настоя за допитване трябва ли да се въведе дистанционно гласуване по електронен път, трябва ли част от депутатите да се избират мажоритарно и трябва ли да се въведе задължително гласуване. Искането му беше оставено от парламента без отговор с аргумента, че ще се изчака резултатът от проверката на подписката.

По закон парламентът трябва да уведоми инициативния комитет за пропуските и да му даде срок от един месец да ги попълни. Ако и тогава няма 500 хиляди валидни подписа, депутатите не са длъжни да се съобразят с искането.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.