Спрете с тия калинки !

Има едно нещо, което всяко едно правителство не пропуска никога, ама никога, след като дойде на власт. Да си изпълни предизборните обещания? Неее, не сме Германия. Да се погрижи за социално слабите? Неее, не сме Норвегия. Българското правителство като дойде на власт… започва назначенията. На партийни другари, съпруги, братовчеди, шофьори, любовници (понякога шофьорите са и любовници), стринки, майки, учинайки, шуреи, баджанаци. Разбира се не на ниво хигиенист в учреждение. От началник отдел нагоре. Въпросът е съответният близък другар да е назначен, след което се изгражда съответната мрежа от благодарни назначени, които при нужда изпълняват и съответните указания.
Една от надеждите след падането на правителството на ГЕРБ бе практиката с назначаването на калинки да спре. За съжаление не стана така.
Да вземем пример с държавното предприятие „Български морски квалификационен център“ (БМКЦ), към което имам афинитет като журналист, занимаващ се основно с транспорта. По времето на правителството на ГЕРБ, за шеф на борда бе назначен Кръстьо Кривов. Отличителна черта – партиен активист – неуспял кандидат-кмет на район „Изгрев“. Миналата година палачинката се обърна и хоп-смяна. На мястото на Кръстьо дойде нова звезда – секретарят на ГС на БСП-Варна по идейно политическа работа и председател на БСП в район „Одесос“ Христо Боев. Комично. Калинка от район „Одесос“ сменя калинка от район „Изгрев“. Е те това е цялата българска държавна политика. Назначаваме партийни калинки за шефове в икономически предприятия. И после защо били в трагично състояние…
А назначенията не спират. Днес шефът на „България без цензура“Николай Бареков обяви, че се готви ново назначение – този път по-скандално, защото става дума за българското представителство в Черноморската банка за възстановяване и развитие – една от стабилните финансови институции в региона. И от ББЦ поискаха незабавно спиране на всички назначения. До 5 октомври, след което живот и здраве, ще имаме нов парламент, който да назначи ново правителство.
Исканията на Бареков за мораториум са логични – най-вече в частта за замразяване на всякакви политически назначения в икономически структури. Защото самото правителство вече доказа невъзможността си за нормални назначения. Справка – скандалите в ОП „Конкурентоспособност“, където заради недоразумението Ели Милушева България ще загуби едни стотина милиона лева, а 142 фирми ще останат без пари за технологична модернизация. А това е само едно от многото провалилите се назначения в икономиката.
Предложението на лидера на ББЦ би трябвало логично да бъде подкрепено от другата сериозна извънпарламентарна формация – Реформаторския блок. Които ако преглътнат тоталното хейтърство, налагано им до посиняване от зората на демокрацията, биха имали най-голям интерес от подобен мораториум. Логично е да се съгласят на подобна опция и ГЕРБ. С едно наум – че самият термин „калинка“ бе въведен от медиите точно по време на управлението на Бойко Борисов. При подобно искане и самите управляващи нямат много богат избор – в момента са притиснати до стената и ако крехкия консенсус, който се установи при срещите при президента се разпадне, навън ще се появят отново протестиращи. Ама не от ония умните и красивите, а ония от гладните и бедните от февруари, дето са опрени до стената и им е все тая дали ще се мъчат със сметките за тока или ще излежат някой управляващ на държавна сметка.
Да се върнем обаче на предложението на Бареков за мораториум върху назначенията. Нека като сме казали „А“ да кажем и „Б“. Защо да не се посегне и на „свещените кокошки“ – бордовете на държавните предприятия, както и на назначения в международни структури от типа на Черноморската банка. Нека всяко едно такова назначение да влиза в регистър – с биография на кандидата, копие от диплома по специалността. Публично, в интернет. Защо не и с възможност за коментари. Стига с тия секретари по идейно-политическата работа.
Дано да можем след октомври да имаме правила, по които да се извършват всички тези назначения. И току виж станало чудо – шеф на борда на БМКЦ да стане професионалист в областта на морската квалификация. А не калинка от партийна организация в някой район в София или Варна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.