Български евродепутати осъждат поведението на македонското правителство

Двама български евродепутати – президентът на ПЕС Сергей Станишев и лидерът на ББЦ Николай Бареков критикуваха в свои изказвания в Европарламента поведението на македонското правителство и настояха за намесата на европейските институции.

В реч по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Станишев подчерта, че от първенец в европейската интеграция сред страните, стремящи се към членство в ЕС, при управлението на Груевски Македония е изпаднала в трайна и дълбока политическа криза. По думите му има сериозни опасения за начина на функциониране на държавните институции, а правителството на практика не успява да демонстрира уважение към основни демократични ценности и стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС.

Станишев изрази съжаление, че европейските институции са подценили ситуацията в Македония през последните години и са позволили развитието на авторитарен режим в страна-кандидат за членство. Според евродепутата, сегашното правителство използва всички държавни служби за своя изгода и е подчинило бизнеса, медиите и съдебната система. “Европейският съюз не може да реши всички вътрешни проблеми на страната, но трябва да използва всички възможни средства, за да подпомогне гражданите в техния стремеж към справедливост и демокрация”, заяви Станишев.

Николай Бареков подкрепи запазването на териториалната цялост на Македония. Според него умишленото изместване на вниманието от тежките вътрешни проблеми в БЮРМ с етническото противопоставяне на регионална основа може да промени фокуса и да нанесе тежки и дълготрайни последици в балканския регион.

Руският външен министър Сергей Лавров се намеси с коментар как България и Албания искат да си поделят Македония – това е пълна глупост и спекулация”, заяви евродупатът. Бареков е категоричен, че единственият път на БЮРМ е да спазва пътната карта на ЕС, в която една от главите е посветена на правата на малцинствата и допълни, че правата на българското малцинство в Македония не се спазват, за разлика от правата на други малцинства.

Животът и имуществото на 100 000 български граждани са застрашени в държава, кандидатстваща за ЕС. Как Македония да влезе в ЕС, като държавата не спазва правата на европейските граждани, попита Бареков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.