Радан Кънев: Време е ВСС да подаде оставка

Време е Висшият съдебен съвет да подаде оставка. Тя е задължителното начало на процесите на изчистване на правосъдната система в страната. За това настоя съпредседателят на Реформаторският блок и ледар на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази сутрин” по bTv. По думите му, ако нямаме смелостта да изхвърлим гнилите ябълки в съдебната система, тогава нямаме място във властта. Според Радан Кънев, щом един дипломат, като френския посланик, си е позволил да направи остро критични коментари за българското правосъдие, то видимо проблемът е много голям.

„Става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни и дълбоки реформи”, подчерта лидерът на ДСБ. Той припомни, че реформаторите са били първите, които открито са говорили за нуждата от промени в съдебната система, заради многото проблеми в нея, вкл. и системни, които поставят в зависимост хората, разсипва семейства и стотици хиляди фирми, съсипват кариери. По думите на Кънев, няма пазарна икономика, която да дава плодове, ако няма правосъдие. Политикът изтъкна, че България губи много чужди инвестиции заради това и допълни, че срастването между политическа, икономическата и съдебна власт е най-големият проблем и същинската мафия.

„Нека да спрем с диагнозата и да започнем с лечението”, настоя Радан Кънев.

„Кой управлява съдебната система – ВСС”, отбеляза депутатът и допълни, че съдебната система е независима, но не трябва да се премълчаваме проблемите в нея. „Свидетели сме на пълната ѝ безстопанственост”, каза той и поиска оставката на съвета. По думите му и политиците, и гражданите трябва да поемат отговорност за промените в съдебната система.

Свързани публикации

1 Comment

 1. А като че ли вчера знаех, че Радан ще каже точно това.
  Нали вече писах, че целта е пълно овладяване на съдебната система. Зор ще има. А и Сертов дали случайно изчезна? Пак е май провокация? Нали и вестник Галерия навремето се самовзриви като си поръча бомби?

  Пенчев казва:
  07.12.2014 в 18:39
  Като че ли вчера съм знаел, какво ще каже министъра и накъде бие…
  Пенческу Константине казва:
  06.12.2014 в 21:23
  Колко е прозрачно всичко. Ще се прави съдебна реформа. Това е голямо събитие. Всеки го мисли за нещо много красиво, едва ли не Робин Худ срещу лошите. Бойко обаче мисли същото като неговият аркадаш. а неговият аркадаш успя изцяло да подчини съдебната система в Турция. Затова сега това изявление не е насочено безцелно – то е насочено срещу конкретни съдии, чиято позиция по отношение на истинските идеи на реформа не съвпадат с тези на герб. Само си представене напълно произволно разпределение на делата? Ами нали всеки съдия има специализация, как ще дадеш на такъв, специализиран в интелектуална собственост граждански дела? Да защитим съдебната система от ислямизацията – само това ми идва наум от тази статия.
  Предстоят ни драстични случаи на сплашване и шантаж, познати от предишното управление на герб за да сплашат и подчинят съдебната система. Само че сега е с маската на Кунева и препоръките на ЕС, но без Цецо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.