Радан Кънев остава оптимист за ремонта на Конституцията

Евентуално отхвърляне на промените в Конституцията на първо четене в парламента би имало ефекта за България на гръцкото “не” от референдума в южната ни съседка. Сравнението направи в студиото на БНТ съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Въпреки, че на 15 юли реформаторите не постигнаха съгласие с ДПС за гласуването на промените в основния закон, Кънев заяви, че е оптимист, че законопроекта ще получи парламентарна подкрепа.

И в студиото на БНТ бе потвърдено, че от БСП продължават да са категорично против предложените изменения в основния закон. В “Денят започва” депутатът Филип Попов заяви, че според социалистите съдебната реформа може да се осъществи и само с промени в законите, без да се изменя Конституцията. Според него предлаганите промени са нещо като врата в полето.

Попитан дали разделянето на ВСС на две камари ще има положителен ефект, Попов заяви, че ако се случи, това вероятно ще капсулира още повече двете гилдии – на прокурорите и на магистратите. По думите му, сякаш живеем в къща, в която се чудим къде да си преместим фотьойла, а покривът и таванът се рушат. Попов допълни, че ако предлаганите промени имаха за цел истинска реформа нямаше реформаторите да опитват “търговийки с АБВ”.

Радан Кънев защити противоположна гледна точка.

От цялата тази каша, погледната отвън, виждам стройна политическа логика. Независимо дали я одобрявам, смятам че България ще тръгне по единствения възможен път в момента или поне по единственият правилен път – бързо приемане на първо четене на конституционните промени и много сериозен дебат за съдебната реформа от там нататък, коментира съпредседателят на РБ. – “Защото “не”-то на първо четене ще има същите последици, които имаше гръцкото “не”. Тоест, и боя, и тоягите, накрая – и парите”, изтъкна Радан Кънев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.