Премиерът помоли РБ да преосмислят своята позиция в името на реформите

Премиерът Бойко Борисов очаква Реформаторския блок да преосмисли позицията си за начина, по който двете колегии на ВСС ще избират ръководствата си, тъй като за момента това е единствената точка от съкратения вариант за промени в Конституцията, по която не може да се постигне консенсус. Това стана ясно след преведеният председателски съвет в Народното събрание с всички парламентарно представени партии и министър-председателя Бойко Борисов. Той съобщи, че по време на съвета са били предложени някои промени в съотношението на членовете на двете колегии – съдийска и прокурорска – избирани съответно от парламента и от представителите на съдиите и прокурорите. Засега липсва само съгласието на Реформаторския блок. Очаква се по-късно днес да стане ясна и тяхната позиция.

Премиерът беше категоричен, че стои зад правосъдния министър Христо Иванов и го подкрепя. „Водя битка колегиите (във ВСС) сами да се избират и утвърждават заради исканията на министъра. Правя го заради него, той сам не може да се оправи”, уточни Борисов, цитиран от “Фокус”.

Министър-председателят съобщи още, че преди второто гласуване на промените в Конституцията, всички теми ще минат през Конституционния съд.

Информирайки за решенията, взети на председателския съвет в парламента, Борисов изтъкна, че всички се се съгласили, че си дават гласовете (при първото гласуване на промените в Конституцията, насрочено за петък) и вече след като се произнесе Конституционният съд, ще се премине към второ гласуване, ако върховните съдии са се произнесли, че промените са в рамките на допустимото от закона.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.