Парламентът в Симферопол одобри конституцията на Крим

Парламентът на Крим прие конституцията на новата република в състава на Руската федерация, предаде Интерфакс.
„За” гласуваха всичките присъстващи 88 депутати в 100-местния парламент.
Не се налага приетата конституция да бъде утвърдена от органите на централната власт в Русия. Основният закон ще влезе в сила веднага след публикуването му в парламентарния вестник „Криымские известия”. Говорителят на парламента на Крим Владимир Константинов съобщи по-рано днес, че конституцията може да бъде публикувана и да влезе в сила в събота.
Текстът определя Крим като правна и демократична република в състава на Руската федерация, а нейната територия – като неразделна част от територията на Русия.
Парламентът на Крим ще предложи на президента на Руската федерация кандидатурата на премиера на Крим Сергей Аксьонов за временно изпълняващ длъжността държавен глава на републиката до провеждането на избори, предаде РИА Новости като се позова на изявление на председателя на парламента Владимир Константинов.
По-рано днес парламентът на Крим и Законодателното събрание на град Севастопол подготвиха съвместен проект на обръщение към президента на Руската федерация Владимир Путин за възможността в региона да се проведат през септември 2014 година избори за законодателни органи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.