Главният прокурор се срещна с представители на Реформаторския блок

В Съдебната палата се проведе среща между главния прокурор Сотир Цацаров и представителите на Реформаторския блок Петър Москов и Радан Кънев.

Основна тема на разговора беше съдебната реформа, както и предложенията за промени в Конституцията, касаещи съдебната власт. Обсъдена и потвърдена бе и необходимостта от неотложни промени в процесуални закони, които да гарантират ефективно правосъдие, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор потвърди позицията на Прокуратурата на Република България по отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, представена в Народното събрание при обсъжданията във временната парламентарна комисия. Изразена беше категорична подкрепа на предложенията за формиране на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите във Висшия съдебен съвет, за пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота и за засилване на правомощията на Инспектората към ВСС.

Предмет на обсъждане беше и реалната възможност за разглеждане и отчитане на Становището на Прокуратурата по законопроекта в хода на законодателния процес, до приемане на конституционните промени. Главният прокурор подчерта, че всяко забавяне може да се отрази негативно на реформата в съдебната власт. Позицията му бе споделена от г-н Москов и г-н Кънев.

Участниците в срещата обсъдиха и проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, представен от Министерство на правосъдието.

“Поводът за срещата беше сериозен и очевиден. Не трябва да допуснем напрежението, медийните интерпретации и медийното общуване между нас, като политици от правителството и мнозинството, и главния прокурор, да попречи на сериозния диалог за съдебната реформа. Така че мисля, че е съвсем очевидно защо се срещнахме и проведохме този доста дълъг и сериозен разговор”, коментира пред журналисти Радан Кънев. Той изтъкна, че на първо място е постигнато съгласие за това, че разговорът за конституционните промени вече е изцяло на политическа плоскост, тъй като професионалният разговор вече е проведен и прокуратурата оттук нататък не е участник в политическия разговор. “Нашата задача е да съберем 180 гласа в Народното събрание, прокуратурата нито помага, нито пречи за такава цел”, допълни съпредседателят на РБ. Кънев изтъкна, че представителите на РБ са потвърдили пред Цацаров, че политически намерения за промени в българската прокуратура няма.

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.