Радан Кънев с ултиматум към ГЕРБ, Цветанов кротко го скастри

Не е като да е за първи път лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев да поставя ултиматуми и да заплашва – било с излизане от коалицията, било с нови избори – поради което от ГЕРБ обикновено отвръщат на критиките и нападките му, спазвайки принципа “Нека помислим 24 часа”. Този път обаче “престрелката” Кънев-Цветанов се състоя в рамките на броени минути. И колкото и да е странно, въпреки емоцията, Цветанов демонстрира много повече логика и политическа отговорност в изказването си пред парламентарните журналисти, отколкото Радан Кънев. Което най-малкото доказва, че опитът в политиката е много важно нещо, ако искаш да се учиш от грешките си. В противен случай се превръщаш в източник на скорострелни и скоротечни новини, които с течение на времето вече не могат да правят дори и кулоарни интриги.

Категоричност, родена от хипотеза

„Ако ГЕРБ се съгласят да примат промените в квотите на ВСС – това ще бъде денят, в който лично аз няма да имам нищо общо с мнозинството в този парламент. Това може да се отнася и за партията ми и за коалицията РБ, но законопроектът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии“. Това заяви днес Радан Кънев в кулоарите на парламента в отговор на въпрос какви ще са действията на РБ, ако ГЕРБ решат да променят по някакъв начин квотите във ВСС (спорен момент в проекта за промени в Конституцията, пряко свързан със съдебната реформа). Радан Кънев допълни, че реформаторите вече са направили повече отстъпки, отколкото са приемливи за привърженици им в името на един много солиден краен резултат и „ако той бъде поставен под съмнение категорично няма място за никакви отстъпки”.

Цветанов: Да не се правим на важни, стига популизъм

“Искам да призова всички – нека да обединим усилията си и да не се правим на важни, като правим популистки и публични изказвания. Утре, когато не мине Конституцията, тогава всичко ще бъде преписано на ГЕРБ, а не на Радан Кънев. Когато искаме да постигнем политически консенсус, искам да имаме конструктивен диалог, а не да правим изказвания и престрелки през медиите. Политиката се прави, когато седнеш на масата и говориш с политическите си партньори и опозицията”, отговори Цветан Цветанов, помолен да коментира казаното от Радан Кънев. Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че иска да се работи конструктивно, както с партиите от мнозинството, така и с тези, които са в опозиция и по-доста елегантен начин припомни отстъпките, направени от РБ точно за промените в Конституцията. “Това, което се случи преди лятната ваканция, беше много ясно демонстрирано точно от Радан Кънев и Лютви Местан. Те постигнаха точно този компромис да се дадат 180 гласа, без да променяме концепцията и философията на заложените промени в Конституцията”, каза Цветанов. И допълни, че в условията на избори, всеки ще иска да поставя някакви закачки и ултиматуми, които са недопустими в условията и тона на поведение, който демонстрира ГЕРБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.