Лозан Панов: Доверието е нещо, което съдебната система сама трябва да завоюва

145 съдии подкрепиха Лозан Панов

„Доверието е много деликатна категория – губи се много лесно, гради се много трудно. Много пъти съм казвал, че доверието не се изисква. Това, че имаме тоги и седим на няколко сантиметра над всички останали в залата, съвсем не означава, че това предполага по-особено отношение към нас. Доверието е нещо, което ние трябва да завоюваме. И това е пътя, по който се надявам и съдебната система, и в частност великотърновският Апелативен съд, да извърви”. Това коментира пред журналисти във Велико Търново председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, цитиран от „Фокус”.

По думите на Лозан Панов, множеството скандали, които се случиха в съдебната система, са довели до имиджова криза на правосъдието, а пътят за връщането на загубеното доверие към съдебната система е свързан с диалога с медиите.

Като пример за подобен скандал, допринесъл за разрушаването на доверието към съдебната система, Лозан Панов посочи скандала с изпита за младши прокурори, където част от участниците са разполагали с решени казуси.

Може би трябва да има и по ясни правила и във ВСС, за да не се случват такива неща, заяви Лозан Панов. Той съобщи още, че утре ВСС ще се произнесе по скандалния изпит.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.