Радан Кънев: Ако ще има отбор ГЕРБ-ДПС, ние няма да участваме

Ако има отбор ГЕРБ-ДПС, мястото ни в него е никакво. Нашата роля става опозиционна. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. И подчерта, че ако ДПС иска да имитира съдебна реформа, то Реформаторите няма да бъдат част от такова имитационно мнозинство. Според Кънев ДПС предлага едно към едно това, което е в момента – официално да не се промени нищо.

В името на истинска съдебна реформа можем да говорим с всеки и да бъдем диалогични, но това не означава, че сме готови да му се наведем, да се поклоним и да приемем в името на това (ДПС) да участва – да няма съдебна реформа, подчерта съпредседателят на РБ. Все пак, по думите му, „ако ДПС иска да се променя, нашата ръка е протегната, защото целта е по-добра съдебна система в България”.

„Ние сме стигнали до абсолютния минимум, от който, ако слезем още надолу в дълбочина на реформата, от нея няма да има абсолютно никакъв смисъл, освен да ходим да лъжем в Брюксел, че сме направили реформа. Само че тези хора отдавна не пасат трева, когато става дума за България”, допълни Радан Кънев.

Според него алтернативите са две – променяме нещо – бързо, ако има 180 гласа, и бавно, ако има 160 гласа. Или не променяме нищо, но бързо.

Никога нищото не може да доведе до промяна. Когато ни се предлага нищо по отношение на разделянето на ВСС, пълна парлама, това ще доведе най-вероятно до отрицателен резултат, коментира още Кънев.

Той подчерта, че Реформаторите са отстъпили много до момента, включително и в рамките на внесения законопроект.

„В името на висши национални цели човек може да отстъпи и от настроенията на избирателите си. Но не може да влезе в блатото на нищоправенето”, категоричен беше Кънев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.