Всички в съдебната власт срещу бюджета на Вл. Горанов

Висшият съдебен съвет се (само)раздели на две колегии - съдийска и прокурорска

Всички – наистина всички – в съдебната власт се обединиха в несъгласието си с бюджета за магистратите и съдилищата, предлаган от финансовия министър Владислав Горанов, както и с поредния му опит да не се съобразява с действащите закони и да контролира парите за Темида.

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе свое извънредно заседание с единствена точка от дневния ред – обсъждане на проекта за бюджет на съдебната власт и на съдебната система, изпратен им буквално преди ден от министъра на финансите. В продължение на около 2 часа членовете на съдебното правителство дебатираха по представените числа, както и по отношението, което Владислав Горанов демонстрира.

“Очакваме този наш дебат за бюджета на съдебната власт да не е пререшен с този законопроект. И наистина да се осъзнае необходимостта, че, ако искаме да имаме една стабилна и правова държава трябва самите институции да спазват законите и особено тези, които те самите са създали”. Това каза след заседанието представляващата ВСС Соня Найденова, цитирана от БГНЕС. Тя обясни, че съдебните кадровици са се обединили в позицията си, която ще бъде изпратена в Министерски съвет. В документа се изтъква, че първо, че не е спазена бюджетната процедура, т.е. не са спазени сроковете за съгласуване, което отнело на ВСС възможността да направи изключително задълбочена и детайлна обосновка по предложенията за бюджета. На второ място, членовете на ВСС изразяват принципното си и остро несъгласие с изготвения проект за финансовите параметри на бюджета на съдебната власт за 2016 г., – те се разминават с предложенията на ВСС от юли където той е за малко над 542 млн. лв., а МФ предлага приблизително 473 млн. лв. Съдебните кадровици изразяват и срещу предвидената промяна, която се прави с преходните и заключителни разпоредби – най-ниската заплата за съдия, прокурор или следовател в системата да може да се определя всяка година с Закона за бюджета за следващата година.

По думите на Соня Найденова, така предложената разпоредба на параграф 2 влиза в остро противоречие с разпоредбата на чл. 117 от конституцията, тъй като механизма на формиране на възнагражденията на магистратите е създаден именно, за да гарантира независимостта не само на бюджета на съдебната власт,а и на съдебната власт като цяло и по този начин да гарантира и независимо правораздаване. Прадставляващата ВСС изтъкна, че ще бъдат сезирани и международни институции – Комитета на министрите на Съвета на Европа, Веницианската комисия, консултативният съвет на европейските съдии, консултативен съвет на европейските прокурори, както и европейската мрежа на съдебните съвети и ЕК, чрез представителството на ЕК в България – тъй като предложенията на финансовия министър нарушават международно установени стандарти. Соня Найденова подчерта, че в Министерски съвет и в Народното събрание ще бъдат изпратени и всички становища, декларации, обръщения, отворени писма на магистрати и служители от страната, които са взели отношение по този въпрос. Всъщност повечето от тях вече са качени на сайта на ВСС.

По-рано стана известно, че съдиите, прокурорите и следователите ще излязат на протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли незабавно предложението си на практика той, чрез парламентарното мнозинство, да определя заплатите в съдебната власт всяка година със закона за бюджета. Тази готовност заявиха в безпрецедентно общо отворено писмо петте съсловни организации на магистратите – Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, информира “Правен свят”. Писмото е изпратено до председателката на парламента Цeцка Цачева, до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Христо Иванов и до самия Горанов.

Организациите на магистратите, които застават като един срещу предложението на финансовия министър, определят действията на Горанов като “демонстрация на силово решение”, опит за “поставяне на съдебната власт в икономическа зависимост от ежегодно вземане на политическо решение” и “проява на неуважение към съдиите, прокурорите и следователите”.

В четвъртък следобед ще има нова среща на представители на съдебната власт с министъра на финансите Владислав Горанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.