Реформаторите не се разбраха с Горанов и Калфин за пенсионните фондове

Представители на Реформаторския блок (РБ) имаха среща с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин по проблемите, свързани с правото на избор на родените след 1960 г. между универсален пенсионен фонд и фонд пенсия. Най-краткото определение за тази среща е: “Срещнаха се, разговаряха и не се разбраха”.

“Нашето предложението е на този етап, с оглед съхраняване на втория стълб трайно в пенсионната система, правото на избор да важи за лицата раждани между 60-та и 70-та година и евентуално в бъдеще, след преоценка на доходността от универсалните пенсионни фондове, след промяна на регулациите за тях, да се мисли дали да се увеличава тази възрастова група или да остане фиксирана”, съобщи съпредседателят на РБ Радан Кънев. – “Също така искаме правото на
окончателен избор да може да се прави не 5 години преди навършване на
пенсионна възраст, а една година преди навършване на пенсионна възраст, за да могат хората реално да преценят кое би им било по-изгодно – дали да останат в универсален пенсионен фонд, или да минат към НОИ, а и също така искаме да се коригира намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсалния пенсионен фонд”, обясни депутатът. Кънев изтъкна, че сегашния закон грубо и незаконно бърка в джоба на хората с 13 % от пенсионния им доход. По думите му, за РБ е много разочароващо, че не са постигнали съгласие по нито един от тези текстове, което поставя подкрепата им за Кодекса за социално осигуряване под много голям въпрос на второ четене.

“Няма да гласуваме в зала всички текстове от промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), някои от текстовете ще подкрепим, но най-вероятно няма да подкрепим Член 4Б относно правото на избор, няма да подкрепим Член 124А и ще обсъждаме допълнително дали да подкрепим увеличението на осигурителната вноска”, заяви Радан Кънев.

Попитан дали на практика това е поредният раздор между РБ и министър Калфин, съпредседателят на Реформаторите отговори, че държи да подчертае, че въпросите не са свързани – т.е. няма пряка връзка между ултиматума на РБ към АБВ да подкрепят промените в Конституцията, ако искат съответна подкрепа при второ четене на промените в КСО, както и че по време на днешната среща
противоречията им са били повече с министър Горанов, отколкото с Ивайло Калфин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.