Радан Кънев: КТБ е била политически инвестиционен фонд

“Интервюто на Цветан Василев (пред Явор Дачков) съдържа признанието, че КТБ не е била банка. Това е политически инвестиционен фонд”, изтъкна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в интервю за Нова ТВ. Според него има достатъчно сведения в интервюто на Цветан Василев за престъпленията на двама души – депутатът от ДПС Делян Пеевски и самият Цветан Василев – и тези сведения са достатъчни, за да се самосезира прокуратурата по случая.

След първия призив на Кънев Пеевски да бъде разследван главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че признанията на банкера няма да бъдат разследвани. Сега Кънев коментира, че е тревожно, че главният прокурор не иска да предприеме подобни действия. По думите му, със спестяванията на българските граждани и фирми КТБ е придобивала стратегически активи, активи с огромна политическа натовареност, като БТК и “Булгартабак”, финансирала е и поредица от инвестиционни офшорки, а институциите при първото правителство на ГЕРБ са „бездействали”.

Канев обаче похвали действията на сегашните управляващи и даде пример с това, че сега държавата реагира чрез ДАНС и НАП за сделката с БТК – акциите на БТК бяха запорирани от данъчната агенция, с което придобиването на телекома от LIC33 на практика е блокирано.

Правим поредица от законодателни ходове, които са верни, заяви Кънев, запитан какво прави държавата в момента по тези проблеми. Ние можем много неща да променим, но трябва да се промени съдебната система, прокуратурата, смята Кънев.

Той заяви, че не споделя виждането на правосъдния министър Христо Иванов, че румънският модел за справяне с корупцията не е подходящ за нас, а трябва да се ползва опитът на Холандия. “Какво ни различава от Румъния? Еднакво сме корумпирани. Еднаква ни е историята”, заяви той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.