ВСС уволни съдия Ченалова, тя не се яви на заседанието

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет уволни съдия Румяна Ченалова, станала печално известна покрай изказването на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса “Белведере” в края на миналата година. Тогава дипломатът заяви, че в съдебната ни система има гнили ябълки и даде пример именно с Ченалова. Днешното решение на съдебното правителство бе взето единодушно – с 22 гласа “за” и нито един “против” или “въздържал се”.

Уволнението на Ченалова, която днес не се яви пред членовете на ВСС, е следствие от дисциплинарно производство, в което са обединени три предложения за налагане на наказание: по делото “Белведере”; заради забавяне на сроковете по произнасяне по около 50 дела; за забавяне на производство, за нарушение на Етичния кодекс, за накърняване престижа на съдебната власт и за неизпълнение на други служебни задължения (дисциплинарно производство по предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов).

Същевременно днес ВСС образува и дисциплинарно производство срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева за скандала “Червей”. Решението си съветът взе след окончателното произнасяне на ВАС, който заяви, че кадровиците е следвало да образуват дисциплинарка срещу бившата шефка на градския съд – нещо, което бе искано от министър Христо Иванов на два пъти и на два пъти му бе отказвано от ВСС, докато се стигна до решението на ВАС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.