Магистратите и гражданите еднакво не вярват на съдебната система

Обвиненият в изнасилване екскмет призна, че е правил секс с ученичката

Близо 57% от гражданите и магистратите в България не изпитват доверие към съдебната система. Около 37 на сто от съдиите, прокурорите и следователите, участвали в анкетата, определят като “средно” доверието си в системата. Такова е мнението и на половината от съдебните служители.

Това показва анкета, поръчана от самия ВСС, резултатите от която бяха приети на едно от последните му заседания. В нея са участвали 1592 магистрати и 3628 съдебни служители, както и граждани и юристи извън системата, съобщава специализираният сайт “Правен свят”.

Повече от половината (56.36%) магистрати са на мнение, че членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са податливи на външен натиск и се съмняват в морала им (52.95%). С това си обясняват ниското доверие към кадровия орган на системата.
Друга причина за ниското доверие към членовете на съвета, изтъквана от хората в системата, е недостатъчно добрият подбор на ВСС. Освен това и мнозинството от всички анкетирани групи е на мнение, че ВСС трябва да работи по-прозрачно.

Според повечето граждани правосъдието е тромаво и бавно (55.71%) и податливо на външен натиск (50,94%). Важно е да се отбележи, че процентът на хората, които упрекват системата за бързината ѝ, съвпада с този на заявилите, че са били страна по дело.

Магистратите обаче изтъкват съвсем други причините за ниското доверие в правораздаването у нас. Според всеки трети съдия, прокурор или следовател то се дължи на недостатъчно доброто познаване на дейността на системата.

Следващата причина, която изтъкват магистратите, е негативната роля на медиите – една четвърт от тях сочат журналистите като отговорни за негативния облик на съдебната власт.

Около 15% изтъкват съмненията в морала на магистратите, като фактор за ниското обществено доверие и едва малко над 14 на сто сочат като проблем тромавостта на правосъдието.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.