ВСС: Радан Кънев прави недопустими коментари за съдебната система

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която се противопоставя на направени, според съвета, внушения и коментари от лидера на ДСБ Радан Кънев.

ВСС намери за недопустими коментарите на лидера на ДСБ Радан Кънев пред БНТ, визирайки думите на представителя на Реформаторския блок, че за да се постигне основната цел на съдебната реформа – законност и върховенство на закона – трябва да бъде “изкъртено мафиотското влияние от Висшия съдебен съвет и прокуратурата”.

“Недопустимо е представител на политическа партия, която ще участва в работата на Народното събрание и ще определя основните политики в дейността на държавата през следващия парламентарен мандат, да отправя подобни коментари и обвинения”. Това се казва в позиция на ВСС, обсъдена на спешно заседание на съдебното правителство тази сутрин, съобщава сайтът “Правен свят”. В декларацията на ВСС е записано още, че “Подобни безотговорни нападки и обвинения поставят под съмнение не само независимостта, но и легитимността на съдебната власт, чийто висш ръководен орган е Висшия съдебен съвет. Обвинявайки Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България, като част от съдебната система, в “мафиотско влияние”, на практика се заявява, че България не е демократична и правова държава, която се управлява според Конституцията и законите на страната.”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.