Христо Иванов обвини ВСС, че е трансмисия на търговията с дела

Министърът на правосъдието Христо Иванов за пореден път отправи остри критики към цялата съдебна система, в която властвала мафията на вечните съдебни началници, както и към кадровиците от ВСС, през които според него преминавала търговията с дела. В критиките си към устройството на държавата и властите в нея, Иванов не пожали и законодателната власт. По думите му, в този парламент властват не аргументите, а политическите сделки.

„Висшият съдебен съвет (ВСС) се е превърнал в трансмисия на търговията с дела”, заяви в студиото на Нова ТВ Христо Иванов. Той каза още, че у нас функционира „една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници”.

Министърът на правосъдието беше категоричен, че трябва да се промени самият модел, по който е конструирано така нареченото „правителство на съдебната власт”. Това щяло да доведе до смяна и на самия състав. „Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай”, коментира Иванов.

Иванов не скри разочарованието си от факта, че промените в Конституцията, които предвиждат реформа и във ВСС, бяха отхвърлени от временната парламентарна комисия във вторник. “Против” ремонта на Основния закон гласуваха БСП, ДПС, АБВ и „Атака”. Министърът на правосъдието изрази опасения, че дори след обсъждането на предложените от управляващите промени в Конституцията в пленарната зала, те няма да бъдат подкрепени, защото „в този парламент, за съжаление, няма да надделеят аргументите, а политическите сделки”.

В коментар на борбата с корупцията по високите етажи на властта, Христо Иванов подчерта, че във всички затвори у нас има едва 16 души, осъдени за престъпления, свързани с корупция, като сред тях обаче нямало нито един високопоставен служител или политик.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.