Иван Костов плащал на „тролове” за пропаганда на ДСБ в интернет през 2011 г.

Председателят на ДСБ Радан Кънев стана първият политик, който публично показа – в ефира на bTv – договор от 2011 г., с който партията му, тогава оглавявана от Иван Костов, си е плащала за коментари в интернет.

„В интернет съм от преди да бъда в политиката. Знам ефекта на „троленето”. Сега видимо партиите ползват подобни услуги и губят. Сигурен съм, че и ние сме загубили”, заяви Радан Кънев. Той уточни, че договорът е подписан от финансовия директор на партията и изрази съмнение Иван Костов лично да се е занимавал с подобни неща.

В документа, подписан с новосъздадена по онова време фирма, са изброени няколко услуги, сред които управление на онлайн репутация. Кънев обясни, че научил за съществуването на този договор от публикация в сайта „Биволъ”. Той увери, че ако е знаел по-рано, би се възпротивил, защото ползването на коментарни функции от хора, които не коментират искрено, изкривява действителността. Кънев категорично заяви, че 3-месечният договор е прекратен още в момента, когато станало ясно, че се публикуват коментари в полза на ДСБ, в частност – в полза на Прошко Прошков.

Радан Кънев каза още, че договорът е коректно отразен пред Сметната палата. На фирмата, ангажирана да „рекламира” ДСБ онлайн, са плащани по 10 000 лв. месечно.

„Боли ме сърцето като гледам сумите, защото с тях бих направила друга интернет кампания”, призна Кънев и нарече подписания документ „сбъркана от пиарска гледна точка тежка греша”.

„Цената сме я платили със загубата на изборите. Българските социалисти обаче не се учат и ще си платят на изборите”, прогнозира Кънев.

Радан Кънев, който е и говорител на Реформаторския блок, видя в протеста в Пловдив и погрома над Джумая джамия „ръката на посткомунистическата мафия”, която според него винаги се протяга в предизборна ситуация. „Това е опасно палене на чергата. Слава Богу, много граждани са толерантни и не се хващат на тези неща”, отбеляза политикът пред bTV.

„Ахмед Доган не е лидер на българските турци, а е бизнес лидер на България. Той злоупотребява с българските турци”, каза още Радан Кънев. По думите му, въпросът за агитацията на майчин език се повдига изкуствено, за да се активизира крайния вот – националистическият и този на етническите турци. Според него от „Атака” пък отчаяно се опитвали „да си спасят лицата” пред своите избиратели и затова са готови да нагнетят конфликт в обществото.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.