Татяна Дончева: АБВ и Патриотичният фронт напираха с наколенки да управляват с ГЕРБ

АБВ и Патриотичния фронт сложиха отдавна налакътници и наколенки, за да влязат в управляващата коалицията, независимо от твърденията им с кого “никога” няма да се коалират. Това заяви в сутрешния блок на bTv лидерът на „Движение 21” и бивш депутат от БСП Татяна Дончева. По думите ѝ uоалицията между ГЕРБ и АБВ e била ясна отдавна, въпросът бил как ще се изтанцува външно.

Георги Първанов и Бойко Борисов са достатъчно близки още от 2004 г. и са си взаимно задължение, изтъкна още Татяна Дончева. Според нея проблемът на това правителство е, че те изпитват неудобство едни от други – като на официално събитие с гости, които не се харесват и се гнусят да са на едно място.

„Тази безпринципност беше обоснована от вота на избирателя, който гласува на принципа на най-малкото зло, а не на принципа какви управляващи му трябват”, каза лидерът на „Движение 21”. Според нея основният проблем на този кабинет са многото формации в парламента, които са в пълен разнобой. Дончева прогнозира, че вътрешната конфликтност, която ще продължи, и липсата на експертиза са нещата, които ще свалят правителството на Бойко Борисов.

Дончева подчерта, че докато не бъдат отстранени ключови хора в няколко министерства, сложени да управляват определени поръчки на ДПС, Движението ще продължи да „държи спящата подкрепа срещу оставянето на хората”. По думите ѝ настоящите управляващи не са „манифестирали желание обръчите от фирми да бъдат отстранени”. Тя изрично подчерта, че трябва да се прави разлика между обръчите от фирми и етническите турци

Случаят с откраднатите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов показва отчетливи проблеми на съдебната система, коментира Татяна Дончева.

„Щом съдебната система позволява това да се случи – дали по небрежност, или защото някоя куха лейка е позволила изнасянето на веществени доказателства, това е достатъчно да приема, че съдебната система, особено наказателната ѝ част и прокуратурата трябва да бъде реформирана въпреки съпротивата на Цацаров”, коментира Дончева. Според нея този казус е ярко доказателство за това как една по принцип прекрасна идея за борба срещу непотизма и конфликта на интереси може да бъде „чудовищно извратена”, чрез институция, която е най-корупционен инструмент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.