ВСС ще избере на 25 септември шеф на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25-и септември. Eдно от имената, което почти сигурно ще бъде внесено като предложение за тази ключова позиция, е на заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова, предаде БНР. Малко преди избора, на 17-и септември в Съдебната палата върховните касационни съдии са поканили всички кандидати за ключовия съдебен пост, за да ги чуят и да формират своята позиция, макар че крайното решение ще е на ВСС.

Днес магистрати от ВКС внесоха във ВСС изготвен от тях профил на следващия председател на Върховния съд, който, най-общо казано, трябва да има безупречна репутация, авторитет сред съдиите, етично поведение, да е познат в професионалната общност, да има активна гражданска позиция, както и да има квалификация в областта на международното право.

Според решението на Висшия съдебен съвет изборът на председател на ВКС ще стане електронно. Лазар Груев обаче за пореден път акцентира върху факта, че гласуването с бюлетини е много по-демократично и се прилага дори в Европарламента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.