Първанов: Уви, “Големият шлем” вече е на Ердоган

Спирането на проекта „Южен поток“ е тежка, лоша новина, която ще има много последици във финансов, икономически и енергиен план. Това е тежка загуба в перспектива. Така Георги Първанов, президент и председател на ПП АБВ коментира събитията около обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на енергийния проект.

Първанов подчерта, че е необходима, сега повече от всякога, консолидация на българската позиция, за да се върне страната ни към ролята на фактор в енергийната дипломация и политика и да постигне онова, което бе обявено през 2007 година. Първанов припомни, че проектът „Южен поток” е стартирал при неговата среща с руския президент Владимир Путин преди седем години. „От ключовата роля, която страната ни имаше в реализацията на „Южен поток“, ние сега ставаме периферия, ние сега сме в ъгъла като един краен потребител. От позиция на кранчето, образно казано, ние сега ще трябва да застанем на опашката и да чакаме каква цена ще ни определят Русия, Турция и други страни по трасето, ако има други страни“, коментира Първанов и посочи, че идеята за диверсификация губи своята перспектива. „От реалния шанс да бъдем енергиен център на Балканите, от това да бъдем основният разпределител на природен газ за региона, ние наистина ще бъдем потребител, при това, на монополиста Турция.
Вече има нов монополист в енергийния сектор в региона“, каза още председателят на АБВ и добави, че наред с потвърждението на намерението Турция да изгради своите четири ядрени реактора с висока мощност с руско участие, стратегическият партньор на Русия в енергийния сектор става Турция. Той изрази съмнение, че на този събитиен фон ще бъде реализиран и проектът „Белене“.
„Уви, Големият шлем вече е на Ердоган с всички последици за нас“, добави Първанов.

На въпрос за позицията на държавния глава Росен Плевнелиев по темата „Южен поток“, Георги Първанов каза: „Ако не може да помогне, поне да не пречи, да не създава излишен шум. Би бил много полезен с авторитет на международната сцена, но доколкото виждам, неговата позиция е против. По-добре да не пречи на правителството”.

По повод медийни тълкувания за оттегляне на подкрепата на АБВ за правителството, Георги Първанов заяви, че партията се старае да бъде фактор на стабилност в управлението. „Ние не сме влезли в това партньорство, за да мислим как да излезем. Ние мислим как управлението да бъде успешно. Ние бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения и разминаване с оповестената програмна декларация“, обясни Първанов и добави, че критиката не означава оттегляне на подкрепа.

Първанов изрази удовлетворение от първите стъпки на правителството и постигнатото в социалната сфера от вицепремиера Ивайло Калфин. „Съзнаваме, че онова, което постигаме е по-малко от очакванията на хората, но е повече от това, което имаше предвид мнозинството, повече от модела на ГЕРБ в предишното управление и модела „Дянков” и се радвам, че новото правителство работи по различен начин”, каза още председателят на АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.