Първанов: Нека сме против санкции срещу Русия, защото ще сме най-ощетени

На пресконференция на АБВ в Пловдив Георги Първанов каза, че е много важно как България ще реагира по въпроса с евентуалните икономически санкции към Русия.
“Мисля, че българската позиция трябва да е против санкциите, не само, защото ние ще сме най-ощетени, но трябва да се подчертае, че опитът със санкциите и тук на Балканите, и в по-далечни региони показва, че те вредеят най-вече на бизнеса и хората”, обясни Първанов. Той апелира водачите на листи на евроизборите, техните екипи, а и лидерите на партии, не само в Народното събрание, да се разберът по няколко ключови въпроса свързани с българския консенсус по събитията в Украйна.
Първанов коментира в критичен план развитието на проекта „Южен поток”, което според него се спъва от Европейската комисия и настоя България е да си върне инициативата в проекта „Южен поток”, предаде „Фокус”.
Ние щедро предоставихме тази инициатива на комисаря Йотингер и той още при първите вести за събитията в Украйна даде знак, че проектът, ако не се замразява, поне ще бъде силно забавен. Тук опасенията бяха, че Москва, ще ни спре природния газ, а се случва обратното – от Брюксел някой се опитва да спъне един проект, който е европейски.
За референдума в Крим, Първанов заяви, че трудно може да се оспори волята на населението и внушенията,, че това е ставало под дулата на оръжието са неубедителни.
Според лидера на АБВ, не би трябвало да се прави сравнението, което се тиражира в медиите като думи на Сергей Станишев за прилики между Крим и Кърджали. По думите му всяко говорене по тези теми създава напрежение. Надявам се това сравнение да бъде свалено от дневния ред на риториката на българските политици”, каза лидерът на АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.