АБВ предлага договор за национално съгласие между партиите

Предстоящите парламентарни избори са изключително важни не просто защото се очаква и би трябвало да сложат край на политическата криза. АБВ ще настоява за изработване на дългосрочна политика и съгласие по нея и реформи във важни области, които се отлагат в продължение на години от различни правителства. Това заяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин след заседание на Изпълнителния съвет на партията. Той каза, че до края на месеца АБВ ще представи предизборната си платформа, а през август ще се проведе обществено обсъждане по основните положения в нея.

Предизборната платформа на АБВ ще се опира на петте приоритета: укрепване на държавността, разрешаване на демографския проблем, структурата на икономиката, здравеопазване и образование. За да има стабилност в провежданата политика, АБВ ще настоява, веднага след изборите, основните политически сили, независимо от изборния резултат, да сключат договор за национално съгласие, където да са заложени основните параметри, които се отнасят до петте основни национални приоритета, каза Калфин.

Ивайло Калфин посочи няколко основни приоритета в икономическата програма на АБВ. „Тя е свързана на първо място с поддържане на макроикономическа политика, която е предвидима – запазване на валутния борд и използване на бюджетния дефицит единствено и само за инвестиции, не за текущи разходи.

АБВ има редица предложения, свързани с борбата с корупцията и административната реформа в страната, каза още Калфин. Една от тях е събирането на всички обществени поръчки в един орган. Друга мярка е сформиране на парламентарна комисия, свързана с бюджетния контрол, която да има пълна информация за разходването на публичните средства. В програмата си АБВ залага и въвеждането на таблица от критерии, които да показват трайно намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.