Първанов подозира трайно сближаване между ГЕРБ и ДПС

“Случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепа от своите коалиционни партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС, зачестяват и това показва сближаване между двете политически сили”. Това каза пред “Нова телевизия” Георги Първанов по повод предлаганите промени в пенсионната система. Лидерът на АБВ обяви, че подозира „нещо по-дълготрайно” в отношенията между ГЕРБ и ДПС по повод подкрепата на хората на Лютви Местан за идеята за промяна в пенсионната система. Според Първанов това са прояви, които ерозират доверието в коалицията. По думите на лидера на АБВ, случаите, в които решения на ГЕРБ минават с гласовете на ДПС, означават едно сътрудничество и коалиция в бъдеще време. Първанов пожела това да бъде опровергано от най-голямата партия в правителството и те да потърсят диалог с партньорите си в управлението. Според него има възможност това правителство да приключи живота си предсрочно, защото не се спазват коалиционните споразумения.

Първанов показа недоволство и от това, че Ивайло Калфин се опитвал да инициира промените в пенсионната система от седмици, но те са били отхвърлени. „Обсъдени бяха възрастта за пенсиониране, категориите труд. Вместо да се работи последователно, изведнъж се вади нещо, слага се на масата и се иска приемането му”, каза той. Първанов посочи, че всичко е станало през главата на социалния министър, вероятно това се прави за да се запълни дупка в НОИ.

„Не може Ивайло Калфин да е изолиран от разговорите по пенсионната реформа, той не е присъствал на обсъждането на въпроса между правителството и синдикати и работодатели. На практика той е получил информацията, след като преговорите са приключили”, каза Георги Първанов.

„Имаме дълбоки същностни несъгласия с този ход, той не решава нищо в пенсионната система. Решението например за възрастта и стажа през 2015 година не е добре обосновано, предложенията на Калфин по този въпрос бяха по-обосновани”, каза още Първанов. Той изтъкна, че групата на АБВ няма да подкрепи при гласуването в пленарна зала исканите от ГЕРБ промени.

„Непрекъснато питаме защо се бърза и нямаме отговор. Има едно пренебрежение с партиите с по-малко електорално присъствие. Това показва, че се връщаме към коалиционното отношение, демонстрирано по времето на Дянков”, каза Първанов.

По темата за „Южен поток” Първанов заяви, че има един вариант, който му се струва реалистичен. А той е – трасето на „Южен поток” след Турция да тръгне по трасето на „Набуко Запад”, което е през България. „Трябва да убедим и Путин, и Брюксел, че това е по-добрият вариант. Такова трасе е разработено и начертано”, заяви Първанов. Според него много тежка би била загубата на енергийните проекти, но още по-тежка би била загубата на доверие между Русия и България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.