В Турция ще се проведат предсрочни избори

“Въпреки проведените преговори с всички партии, коалиционно правителство не можа да бъде сформирано. Поради тази причина президентът взе решение да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори”. Това се казва в съобщение, качено на сайта на президентството след края на 3-часовата среща между президента Реджеп Тайп Ердоган и председателя на парламента Исмет Йълмъз, предаде БГНЕС.

До предсрочните избори, чиято дата ще бъде уточнена по-късно, Турция ще бъде управлявана от временно правителство, сформирано от членове на ПСР и прокюрдската Партия за демокрация на народите (ПДН). Другите две парламентарно представени партии – левоцентристката Народно-републиканска партия и националистическата Партия на националното движение – се отказаха от участие в кабинета. Техните квоти вероятно ще бъдат заети от безпартийни министри.

Като евентуална дата за провеждане на изборите се посочва 1 ноември.

Съгласно турската конституция предсрочни избори се насрочват в случай на невъзможност за сформиране на правителство 45 дни след връчването на мандата на лидера на партията, победила в последните избори. Предстоящите предсрочни избори ще са първите в историята на Турция. Провеждането им се наложи, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели изборите на 7 юни, но изгуби абсолютното си парламентарно мнозинство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.